Je kunt niet “even“ scheiden. Vaak zijn er een aantal zaken die geregeld moeten worden zoals verdeling van de goederen, de woning, partneralimentatie en pensioen. De afspraken hierover staan in het echtscheidingsconvenant.

Als jullie kinderen hebben komen daar nog een ouderschapsplan en omgangsregeling bij. Voor meer informatie hierover, klik hier.

Een echtscheiding kan alleen worden uitgesproken door een rechter, het indienen van een verzoek tot scheiding bij de rechtbank doet een advocaat voor jullie. Vragen jullie de scheiding samen aan? Dan gaat de rechter er van uit dat de afspraken in het echtscheidingsconvenant in goed overleg en onder deskundige begeleiding van een mediator zijn gemaakt.  De rechter toetst alleen of deze niet in strijd zijn met de wet. Je hoeft hiervoor dus niet zelf naar de rechtbank. De uitspraak van de rechter noemen we de beschikking. Het convenant en het eventuele ouderschapsplan worden hier aan gehecht en krijgen dus dezelfde status als de beschikking.

De echtscheiding is pas definitief als de echtscheidingsbeschikking is in geschreven in de registers van de burgerlijke stand, in de gemeente waar jullie getrouwd zijn. Meestal verzorgt de mediator of advocaat dit, want het moet wel binnen 6 maanden gebeuren.

De datum van inschrijving is dan de officiële scheidingsdatum.

Load More


Ga terug naar de veelgestelde vragen.